Kanon Nedir?
Kanon, bir ezginin belirli zaman aralıkları ile ayrı partiler tarafından sıkı taklit yöntemi ile seslendirildiği bir eser türüdür. Yunancadan gelen kanon sözcüğü kanun, kural anlamına gelmektedir. 14. yüzyıl müziğinde İtalyan ve Fransız besteciler tarafından sık sık kullanılan CACCİA (Kaccia) adını alan kanon 15. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar FUGA(kaçış) sözcüğü ile adlandırılmıştır. 15. yüzyılın sonları ve 16. yüzyılın başlarından kanon özellikle Fransız Felemenk Okulu bestecilerince en gelişmiş çağına ulaşmıştır.
Kanonda önce başlayan partiye ÖNCÜ denir. Öncüye cevap veren partiyede ARTÇI denir. Kanon türleri artçının giriş özelliklerine göre adlandırılır.Sekizlide kanon, iki ölçü arayla kanon vs. gibi. Kanonlar eşliksiz, eşlikli olabilecekleri gibi yapı özelliklerine göre çenber ve sürekli kanonda olabilirler.
Kanon Nasıl Okunur:
Kanonun kaç sesli olduğu melodinin üzerine yazılan harf veya sayılardan anlaşılır. Kanon icrasında önce bir parti başlar. O parti (A ya da 1 ) yazan yere geldiğinde ikinci parti baştan başlar. Böylece partiler bir birini taklit ederek aynı melodiyi çok sesli hale getirirler. Kanon ayrı bir tür olarak karşımıza çıktığı gibi birçok sonat ve senfonide bir bölüm olarakta karşımıza çıkar.
Alıntıdır...
Kaynak: Form Bilgisi- Önder Mamuk
Canone (İt.) Bkz. Canon.
Canonique (Fr.) Kanonlu, kanon üslubunda, yönteminde.
Canon oblige (Fr.) Direngen kanon.
Canon terminé (Fr.) Bitimli kanon.
Kanon Örnekleri
Bruder Jakob
Ses kaydını linkten indirebilirsiniz.
http://www.4shared.com/file/168281844/9e082eb9/BruderJakob.html
Kaynaklar
http://en.wikipedia.org/wiki/Canon_%28music%29
http://eamusic.dartmouth.edu/~larry/fvc/
http://jan.ucc.nau.edu/~tas3/canonanatomy.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder