NECİL KAZIM AKSES
Türk Beşleri arasında yer alan Türk senfonik müzik bestecisi. Yurtdışında plağa alınmış ilk Türk yapıt, Necil Kazım Akses’in “Ankara Kalesi, Senfonik Tarih” adlı eseridir. Ankara Devlet Konservatuvarı’nın kurulmasında rol almış, 1948’de bu kurumun müdürlüğünü yapmış, iki kere Ankara Devlet Opera ve Balesi müdürlüğü görevinde bulunmuştur. 1971 yılında “Devlet Sanatçısı” unvanı verilen ilk 11 sanatçıdan biridir.
HASAN FERİT ALNAR
Hasan Ferit Alnar Türk Beşleri arasında yer alan çağdaş Türk müziği bestecisi. Kanun virtüözü. Dünyada geleneksel çalgımız kanun için yazılmış üç konçerto vardır. Bunlardan ilkini Hasan Ferit Alnar bestelemiştir. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (Riyaset-i Cumhur Filarmoni Orkestrası) şeflerindendir.
ULVİ CEMAL ERKİN
Ulvi Cemal Erkin Müzik tarihinde Türk Beşleri adıyla anılan sanatçılar arasında yer alır. 1971 yılında devlet sanatçısı unvanı ile onurlandırılmıştır. En ünlü eseri Köçekce'dir. Bu eser, bir dönemin en popüler haber programı olan Güntaç Aktan'ın sunduğu "Anadolu'dan Görünüm" programının jenerik müziği olarak kulaklarimizdadir..
CEMAL REŞİT REY
Cemal Reşit Rey Türk Beşleri arasında yer alan Cumhuriyet tarihinin ilk kuşak bestecilerinden, Onuncu Yıl Marşı, Lüküs Hayat opereti gibi ünlü eserlerin yaratıcısıdır. Cemal Reşit Rey tarafından bestelenen Lüküs Hayat, ilk defa cumhuriyetin 10. yıl kutlamalarının yapıldığı 1933 yılında sahnelenmiştir. Cumhuriyet'in 10. yıl kutlamaları için 1933'te bir marş yarışması düzenlenir. Cemal Reşit Rey, güftesi (sözleri) Behçet Kemal Çağlar ve Faruk Nafiz Çamlıbel'e ait olan 10.yıl Marşının bestecisidir.
AHMET ADNAN SAYGUN
Devlet sanatçılığı unvanını ilk alan isim Ahmet Adnan Saygun’dur. Türk müzik tarihinde Türk Beşleri olarak anılan bestecilerden birisi olan Saygun, ilk Türk operası olan "Özsoy Operası"nın bestecisidir ve "Devlet sanatçısı" unvanını alan ilk sanatçıdır. Cumhuriyet Dönemi Türk müziğinin en çok seslendirilen eserlerinden "Yunus Emre Oratoryosu" en önemli yapıtıdır.
1 yorum:
Özellikle bu alanda bir araştırmanız yoksa hiç bir zaman bilemeyeceğimiz türden bilgiler. Demek hoşuma gitmesede memlekette sanat zor zanaat.
Yorum Gönder