Blog içi arama

1 Ocak 2010 Cuma

Ulvi Cemal Erkin-Köçekce


Ulvi Cemal Erkin, Köçekçe Dans Suiti

Videoyu indirmek için link tıklayın
http://www.4shared.com/file/186260689/4ab8069/Adsz.html

Eser Açıklaması

Eski İstanbul'da kadın ve erkekler ayrı ayrı eğlenir, köçek adı verilen ve kadın kılığındaki erkekler çalgı veya şarkı eşliğinde dans ederdi. Besteci bu eğlencelerde çalınan müziklerden Karcığar ve Hicaz makamındaki bazı örnekleri derleyerek Dans Rapsodisi başlığıyla Köçekçe Süiti'ni oluşturmuş, ana tema olarak 9/8'lik ölçüdeki Karcığar Köçekçe'yi kullanmıştır.

1942'de CHP'nin açtığı ulusal kompozisyon yarışmasında birinciliği kazanan ve ilk kez 1 Şubat 1943'te E. Praetorius yönetimindeki Riyaseticumhur Filarmoni Orkestrası tarafından Ankara Radyosu stüdyosunda seslendirilen bu renkli eser, Ulvi Cemal Erkin'in en çok sevilen ve seslendirilen bestesi olmuştur.

Besteci "Bu sayfaların yazılması fikrini veren ve her satırında dost ve sanatkâr alakasının büyük hissesi bulunan Dr. Vedat Nedim Tör'e, 28 Ekim 1942" cümlesini partisyonun başına yazmıştır.

Ulvi Cemal Erkin'in eşi, Türkiye'nin İlk Kadın Konser Piyanisti, Ferhunde Erkin


Ulvi Cemal Erkin, Adnan Saygun ve Necil Kazım Akses ile birlikte, 1971.

Kaynaklar:

http://www.ulvicemalerkin.com/default.htm

http://www.klasiknotlari.com/yazi.php?dil=tr&bul=Ulvi%20Cemal%20Erkin

Hiç yorum yok:


" Bir şey yapmaya ve o konuda küçük bir adım atmaya karar veriyorsunuz. Aniden, o küçük adım bir rüzgara dönüşüyor, büyüyor, hızlanıyor ve sizi asla geriye dönüş imkanı olmayan yerlere götürüyor... Böylesine bir olasılığı her an düşleyebilir, hatta öngörebilirsiniz de fakat yaratılan rüzgarın daha ne kadar büyüyebileceğini hiç kestiremezsiniz."