Blog içi arama

18 Mart 2009 Çarşamba

Zeki Adsız( Sarı Zeki)


Çok sevdiği türküleri, gönül verdiği halk ezgilerini, bağlamanın tellerinden gönüllere hep aynı özenle ulaştıran; yaşamı boyunca yürüdüğü yolu, halk müziğine verdiği emekle daha da değerli kılan Zeki Adsız (namı diğer Sarı Zeki), müzik dünyası için yeri doldurulamaz bir bağlama virtüözü ve saygın bir isimdir.

1949 yılında Bilecik’te doğan Zeki Adsız, İstanbul’da öğrenimini sürdürdüğü dönemlerde İstanbul Belediye Konservatuarına girdi. Burada yaklaşık iki yıl süren eğitiminin ardından, Adnan Ataman’ın yönettiği Folklor Tatbikat Topluluğu’na saz sanatçısı olarak davet edildi. Bu toplulukla çalışmalarını sekiz yıl kadro dışından sürdüren Zeki Adsız, askerlik görevini tamamlamasının ardından, 1974 yılında kadrolu saz sanatçısı olarak görev almaya başladı. Bağlama çalışındaki ustalıkla dikkatleri üzerine çekmeyi de başarmıştı artık. Folklor Tatbikat Topluluğu’nda geçen uzun yıllar boyunca, Adnan Ataman, Hamdi Özbay, Yücel Paşmakçı, Tuncer İnan gibi değerli sanatçılarla bir arada çalışma fırsatı buldu. 1981 yılında TRT İstanbul Radyosu’nun açmış olduğu tar sanatçılığı sınavını da kazanan Zeki Adsız, ayrıca tar sanatçısı olarak TRT’de de sürekli görev yapmaya başladı. Bir süre sonra da kurum içi sınavda başarı göstererek bağlama ve tar’ı birlikte çalma hakkı elde etti. İstanbul Belediye Konservatuarı’nın 1982 yılında İstanbul Üniversitesi’ne bağlanmasının ve adının İstanbul Devlet Konservatuarı olmasının ardından burada sanatçı ve eğitimci olarak hizmet verdi. 1989 yılında konservatuardan, kendi isteğiyle emekli olarak ayrıldı.

Sazımla Anadolu, Sazımla Anadolu 1 ve Zeybekler adıyla hazırladığı enstrümantal, yönetmenliğini yaptığı ve arkadaşlarıyla icrasında da yer aldığı Bağlama Takımı gibi albümlerle halk ezgilerinin doğru icrasına yönelik önemli adımlar atan Zeki Adsız, kurumsal katkılarının dışında sanat dünyasına yaptığı hizmetlerle de müzik piyasasının da en saygın isimlerinden biri oldu. Ünlü bir çok sanatçının yüzlerce albümünde sanatını icra etmekle kalmayıp; repertuar seçiciliği ve müzik yönetmenliklerini de üstlendi. Hatta bazı albümlerde tüm saz orkestrasını kendisi çaldı. Örneğin Selda Bağcan tarafından seslendirilen Unutursun Mihribanım eserinde 12 sazın tümünü kendi çaldı. TRT’nin “Bengi”, “Yurttan Sesler” gibi programlarında yer aldı.

Zeki Adsız; konserler, televizyon programları ve gerek icracı gerekse yönetmen olarak hazırladığı albümlerle halk müziğine yönelik titiz çalışmalarını günümüzde de sürdürmekte ve onun sazından dökülen her ezgi, türkü severlere bir armağan olarak Zeki Adsız adını unutulmaz kılmaktadır.









http://www.sarizeki.com/

Hiç yorum yok:


" Bir şey yapmaya ve o konuda küçük bir adım atmaya karar veriyorsunuz. Aniden, o küçük adım bir rüzgara dönüşüyor, büyüyor, hızlanıyor ve sizi asla geriye dönüş imkanı olmayan yerlere götürüyor... Böylesine bir olasılığı her an düşleyebilir, hatta öngörebilirsiniz de fakat yaratılan rüzgarın daha ne kadar büyüyebileceğini hiç kestiremezsiniz."